Hur du lär dig bli vän med Terminalen

Vad är Terminalen eller Command line?

Mappar och filer. Det är vad hela Terminalen eller Command line går ut på och är uppbyggt av. Det finns många andra sätt att se på saken, men jag har märkt att den förklaringen är det som gör att det blir lätt konkret att förstå och förhålla sig till Terminalen.
På tal om det Terminalen, den kan heta olika beroende vilket OS du använder. Men då jag är Mac användare så väljer jag att kalla det Terminalen då det heter så i mitt OS på svenska.

Podcasten Developers! Mer än bara kod av Sofia och Madde har ett jättebra avsnitt om Terminalen där de går igenom lite mer grunden, olika namn, etc som du hittar här och bör lyssnas på 🎧
Eller gör som jag gjorde och gå på Meetups för att lära dig nya saker och träffa fler likasinnade personer, jag deltog på en workshop som Marie Dubrementz höll i Uppsala Women Coding meetup gruppen och det inspirerade till hela det här blogginlägget.

Maries workshop var en chans att gå igenom grunden ifrån början, vilket är något jag inte varit med om tidigare, utan bara börjat arbeta med Terminalen direkt. Här hittar du anteckningarna som utgjorde en del av terminologin och övningarna bakom workshopen och det här blogginlägget.

Hur ska jag tänka för att förstå?

Om vi tänker oss att Terminalen bygger på mappar så finns det en tydlig struktur att utgå ifrån. Mappar finns i andra mappar och innehåller antingen andra mappar eller filer. Lite får får får, eller får får lamm principen alltså. På precis samma sätt som du skulle gå in i Finder (Mac OS nu igen, men insert valfritt ord för just ditt OS) och du letar efter mappen som heter Dokument så kan du använda Terminalen för att göra detta.

Såhär ser det ut när du använder Finder för att leta upp mappen.

Som vi såg här så har alla mappar från rooten och framåt child mappar, en mapp i en annan mapp. Ska vi gå upp ur Dokument så går vi till parent, föräldrern till Dokument mappen som i det här fallet är carolinajsall.

Det vi har gjort ovan, att använda Finder, är att använda vad som kallas ett GUI. Ett GUI är ett grapichal user interface och innebär att det programmet du ska köra har ett grafiskt utseende som är pedagogiskt att interagera med.

Hur gör jag det här i Terminalen nu då?

Nu ska vi översätta den här kunskapen till Terminalen 👏🏼 
Om vi nu byter ut namnet mapp till directory så kommer många pusselbitar falla på plats framöver när vi pratar om kommandon i Terminalen.

Hur hittar jag Terminalen?

På en Mac kan du hitta Terminalen på olika sätt, här är några av dem

På en Windows dator så kan det vara olika vad du letar efter beroende på vilken version du har

På en Chromebook så måste du få igång Linux innan du kan hitta Terminalen, du kan hitta den guiden här

Hur byter jag mapp i Terminalen?

Så varje directory (en mapp) har parents och childs. Så vi kan gå fram och tillbaka mellan mappar i Terminalen också, som vi gjorde ovan i Finder.
I terminalen kan vi dock inte klicka oss runt utan måste instruera Terminalen på något sätt, det gör vi med att ge den kommandon som den utför åt oss.

Kommandot för att byta mapp är cd och det står change directory - Rätt lätt att förstå när en lär sig att mappar heter directory här. Vi måste också berätta var vi vill cd till så då kan det se ut såhär om vi ska ta oss från root till Dokument mappen

cd Users/carolinajsall/Documents

Sourctree GUI screenshot

Så nu har vi tagit oss från ett ställe till ett annat - Plättlätt!

cd kommandot går att använda på många olika sätt, så en behöver inte alltid skriva en hel sökväg utan här nedan finns några olika sätt att använda cd på också

Varför ser terminalen ut som den gör?

Det kan vara hjälpsamt att reda ut från vilken punkt som en faktiskt börjar skriva kommandon och inte då det ute på internet kan se olika ut när en letar efter hjälp.

Så som du ser här nedan så står det, carolinajsall@46elks-Carolina / %. Om vi separerar det så är carolinajsall min användare på datorn 46elks-Carolina är vad jag har döpt min dator till och / är i det här fallet root directory (eller som du ser ovan så står det också Macintosh HD, precis som i Finder) som vi befinner oss i och sedan finns det ett %.

Det är % tecknet som är relevant här - Det är till höger om det som vi alltid skriver våra kommandon, så allting efter % är de instruktioner som vi ger Terminalen. Det kanske inte alltid är ett % i alla Terminaler, det kan också vara ett $ och det är helt okej att det är olika för oss alla, det funkar på samma sätt ändå. Anledningen till att det kan vara olika betyder bara att en kör Terminalen antingen med exempelvis bash eller c shell - Tänker att vi nöjer oss där för denna gång för det är inte viktigt att veta nu (kanske vi tar ett annat blogginlägg för det  😌)

Sourctree GUI screenshot

Bra att veta är dock att när du letar kommandon ute på internet på typ Stackoverflow, Stackexchange eller liknade sidor så kan du ibland se ett helt kommando som nedan. Ta alltid bort det första $ eller % då, det är bara en indikator på att det Terminalen som en använder här och vilket kommando en ska använda kommer efteråt. Som i instruktionen här nedan:

Sourctree GUI screenshot

Nu tar vi och testar lite olika kommandon för att öva

Övning ger färdighet. Och självförtroende framförallt. Så vi gör en liten övning tillsammans 💪🏾

 1. Ta dig till root directory och tillbaka till ditt Documents (återigen, det kan heta olika på olika OS eller datorer) directory
 2. Visa vad som finns i Documents directory
 3. Skapa ett nytt directory
 4. Gå in i det nya directory
 5. Skapa en ny fil där
 6. Lista det som finns i ditt nya directory
 7. Till sist ska vi skriva ut hela den vägen också

Här finns en hel lista med kommandon som du kan använda dig av för att genomföra den här övningen - Testa vilka du behöver använda och så kan du kika på facit sedan. Kom ihåg - Ingenting kommer explodera eller gå sönder, vi ska bara “klicka oss runt mellan mappar och skapa en fil” precis som du hade gjort i Finder normalt sett.

Det som är viktigt att komma ihåg är listan innehåller bara själva kommandona och en förklaring. Ska du skapa en mapp så behöver du skriva just det kommandot och mellanslag och sedan namnet på din mapp innan du trycker enter. Kommer gå fint det här - Kör bara kör 👏🏼

Lite olika kommandon att köra för att komma igenom övningen
 • cd Change directory/Byt mapp
 • cd . Change directory men när du lägger till punkten så stannar du kvar i samma mapp
 • cd ./ Samma sak
 • cd .. Change directory till parent directory (parent är den mapp som nuvarande mapp befinner sig i)
 • cd ../ Samma sak
 • cd / Gå till root directory
 • cd ~ Gå till din hemmapp
 • ls -lia Listar allt i ditt directory med rättigheter, storlek, datum, etc
 • ls -a Listar allt i ditt directory och de dolda mapparna (de som börjar med .directory)
 • ls * * är ett wildcard som hjälper dig att söka efter det du är ute efter. Så ex ls *.pdf så hittar du alla filer som innehåller .pdf
 • ls *ordet*etttillord Så har du lagt på två wildcards på samma kommando och narrows down ditt sökande
 • pwd Print working directory, visa vägen
 • mkdir Skapa en ny mapp
 • touch Skapa en ny fil
Facit på övningen

Som vanligt med kod så finns det många olika sätt att ta sig till samma mål. Det här är bara ett sätt att ta sig till mål på.

En hade kunnat använda vim Minfil.txt för att skapa och komma direkt in i en ny fil också men Vim sparar vi till ett annat blogginlägg 🤓

Sourctree GUI screenshot

Bra att känna till om Terminalen

När du ska skriva en sökväg så kan du använda tab knappen så kommer Terminalen att autocomplete det som du letar efter. Finns det flera exempel så kommer den att visa dig dem och be att du kompletterar ordet du letar efter och sedan ta dig dit. Så då kan det se ut något sånt här

Sourctree GUI screenshot

En annan sak är att Terminalen finns i många text-editors också. Så i VS code brukar jag använda Terminalen direkt i VS code igenom att gå View → Terminal [^↑’] och då kan det se ut såhär

Sourctree GUI screenshot

Det går också att installera olika program till Terminalen beroende på vad en behöver göra. En kan göra det på olika sätt beroende på vilket OS en har, med Mac så gör en det via Homebrew. Dock kan vi prata mer om det senare, viktigaste i början är att bli mer bekant med Terminalen som den ser ut nu, men det är bra att känna till att den går att “bygga ut”.

Det finns olika kortkommandon för att utföra en del saker när du skriver kommandon. Så till exempel om du har skrivit ett väldigt långt kommando som du vill ändra i så är det jobbigt att bara ta sig fram och tillbaka med piltangenterna i ditt kommando.

Då finns det fiffiga kortkommandon och här är några av de vanligaste som kan vara en lifesaver ibland 😅

En lista med vanliga kommandon att köra

Utmana dig själv att använda Terminalen för att ta dig fram och tillbaka i din dator. Skapa en fil här och en mapp där med Terminalen så kommer du känna dig säkrare med tiden. Det kan ta lite tid men oh vad du kommer tjäna tid i slutändan och få en bättre förståelse för många saker inom kod när du blir kompis med terminalen.

Vill du hitta en lista att skriva ut och ha framför skrivbordet så kan du leta på internet efter termen Command line cheat sheet så finns det massor med resurser. Här finns några av de vanligaste samlade som kan vara bra att öva på till att börja med.

Kommandon att köra

Trygg nog och vill lära dig mer?

Det går att skriva egna kommandon som en kan köra. Det kallas bash script och något som jag själv är väldigt ny på så kan inte hela bakgrunden, men det är bra att öva på även om en inte förstår allt kring det. (Det får en att känna sig som en riktigt hacker 🤓)

Vill du också vara med på en workshop om Terminalen?

Hör av dig till mig så kan jag hålla en workshop om Terminalen om det känns roligare och ni är ett gäng som vill lära er samma saker - Alltid kul att möta nya människor och lösa problem tillsammans 🥳