imagiCharm - Det gulligaste sättet att lära sig programmering

Jag är svag för allt som är gulligt och imagiLabs är inget undantag. Jag fick chansen att testa deras imagiCharm och fastnade direkt för hur de hade byggt den tillhörande appen. Jag log när jag möttes av pastelfärger, pixelkonst och deras gulliga spöke, imagiGhost 🥰

Vad är imagiCharm?

Du kan se imagiCharm som en programmerbar nyckelring där du kan skapa din egen pixelkonst. Syftet med imagiCharm och den tillhörande appen är att du ska lära dig programmering.

imagiCharm består av 64 stycken LED-lampor i ett 8x8 stort rutnät. Tanken är att du med hjälp av programmering ska kunna tända och släcka dessa lampor för att skapa mönster i olika färger och (om du vill) även skapa animeringar.

Du skriver din kod i appen och kan sedan via Bluetooth ladda upp koden till din imagiCharm. När du har laddat upp koden kommer LED-lamporna lysa enligt det mönster du har programmerat in.

Bild ovanifrån som visar en telefon med imagiLabs appen och bredvid den ligger enheten imagiCharm
Bild lånad från imagiLabs

Utöver imagiCharm och appen så har imagiLabs även byggt upp ett helt community kring programmering. I appen kan du exempelvis dela dina kodprojekt och få peppande kommentarer från andra användare. Detta fick jag själv uppleva strax efter att jag publicerat mitt första projekt 🎉

I appen kan du testa andras kod och spara en kopia för att kunna modifiera koden efter eget tycke och smak. Jag har sparat flera som jag tycker är fantastiska. I appen kan du dessutom se hur många som har testat koden och det är superkul.

Varje månad presenteras en utmaning där du ska bygga något relaterat till ett specifikt ämne. Som exempel kan vi ta utmaningen för Maj då du skulle bygga din favoritkaraktär från Marvel. Jag funderade på att bygga Hulken men allt jag kom på var en stor grön ruta och det kändes inte så kreativt 😅

Om du behöver hjälp eller vill prata med andra imagi-avändare så har ImagiLabs en Discord server. Jag har kikat runt lite och det publiceras nya saker med jämna mellanrum. Personligen hänger jag dock mer på instagram och blev glad när jag såg att imagiLabs fanns där. Deras instagram är fantastisk rolig.

Vad kan jag göra med imagiCharm?

Som nämnt tidigare så tänder och släcker du LED-lampor med kod för att skapa mönster i olika färger. Om du är bra på pixelkonst är detta helt klart något för dig - och om du inte är det så är detta en perfekt tillfälle att lära dig något nytt.

Om du behöver inpiration kan du kika i appen under ”explore”. Där hittar du projekt som andra användare har delat och det det finns massvis av kreativa saker. Jag utmanar dig att försöka återskapa allt du tycker verkar intressant 🤓

Här är mitt första projekt som jag delade i appen. Om du vill testa projektet kan du antingen söka på någon av taggarna under bilden eller på mitt användarnamn (@absoluteironic) så kommer du hitta rätt.

Animerad bild som växlar mellan en glad och en ledsen figur
#happy #sad #face #pink #blue #gradient

Är tända och släcka LED-lampor det enda jag kan göra med imagiCharm? - Tekniskt sett ja. Dock handlar det ju mer om att du ska lära dig programmering snarare än att tända och släcka LED-lampor.

Du kan såklart välja att lära dig programmering med hjälp av en sliten, gammal textbok - men helt ärligt, varför skulle du göra det när du har en imagiCharm? 🤷🏻‍♀️

När du har fått grepp om programmeringen så kommer du inse hur kul det är och då finns det en hel värld som väntar på dig där möjligheterna är oändliga. Du kan exempelvis bygga olika script som automatiserar din vardag, bygga en hemsida där du visar upp alla dina imagiCharm-projekt eller bygga en rymdraket som utforskar universums allra mörkaste hörn (om universum hade haft hörn dvs..).

I appen programmerar du med ett språk som kallas Python. Det är ett populärt språk som du kommer ha användning av även utanför imagiCharm.

För vem passar imagiCharm?

Teamet bakom imagiCharm vänder sig främst till tonårstjejer. Varför då? - För att techbranschen är idag mansdominerad och imagiLabs vill uppmuntra att även tjejer ska bejaka sitt teknikintresse. På sin hemsidan skriver de:

if: future = tech
and: woman ≠ tech 
then: woman ≠ future

På ren svenska betyder det att om teknologi är framtiden och kvinnor inte inkluderas i teknikutvecklingen så är kvinnor inte en del av framtiden - Ja, du hör ju hur fel det låter. Vi måste därför göra vad vi kan för att bana väg för att fler tjejer ska kunna ta sig in i branschen och det är precis vad imagiLabs gör 🥳

Även om du identifierar dig som något annat än tjej/kvinna så är du såklart välkommen in i gemenskapen. Vi behöver alla hjälpas åt för att branschen ska bli mer jämställd.

Kom igång

  1. Skaffa en imagiCharm.

  2. Ladda hem appen för iOS eller android. (Du kan börja koda redan innan du har fått hem din imagiCharm.)

  3. Gör de uppdrag som finns i appen för att få en introduktion till programmering och för att bekanta dig med appen (imagiGhost kommer guida dig genom processen 👻).

    Skärmdump från appen imagiLabs som visar spöket imagiGhost och din progression av uppdragen
  4. Kika på vad andra har gjort under ”explore” i menyn. Välj något projekt du tycker verkar intressant och kolla hur koden ser ut. Gör sedan några små justeringar och se vad som händer.

  5. Försök att bygga något från grunden. Ta hjälp av andra om du fastnar.

Tips: Om du har en Mac-dator med Big Sur eller senare, så kan du ladda ner iOS-appen till din dator och koda via den. Ibland kan det vara knepigt att koda direkt på telefonen. Om du inte kan ladda ner iOS-appen till datorn kan du istället använda webbversionen av appen.

imagiLabs har en Learning Hub som du kan besöka för att bl.a få inspiration på vad som går att göra. På samma ställe hittar du även deras imagiLabs Python Library där de beskriver vilka funktioner som finns tillgängliga när du bygger dina egna projekt.

Har du testat imagiCharm? Jag är supernyfiken på att se vad du har byggt.
Hör gärna av dig! 😃