VD-intervju om programmering

I samband med att flera nya kollegor började här på 46elks nyligen så passade vår grundare Johannes på att besvara några frågor som ett sätt att lära känna honom.

Vilka programmeringsspråk tycker du bäst om?

Tidigt var programmering ett sätt för mig att försöka behärska nya områden inom datorer. Så fort jag klarade av exempelvis att programmera TCP-anslutningar med select() var dags det för nästa utmaning. På den här tiden 1996-2001 var det C för hela slanten.

Python fångade mig sedan oklart hur med storm och är fantastiskt trevligt då det går att göra otroligt mycket med få rader kod som dessutom i kombination med god sed kan vara begriplig att läsa även senare.

Nu när programmering gått över till att handla om att bygga datorsystem snarare än lära sig saker för sin egen skull är jag betydligt mer intresserad av hur ett visst språk påverkar vad som går att bygga och framförallt hur koden sedan exekveras snarare än exakt hur for-looparna eller OOP-delen som jag troligen kommer använda väldigt begränsat ser ut eller om det är $ framför alla variabler.

Swift verkar dock extremt bra och något jag skulle vilja djupdyka i.

Berätta om 5 st datorprogram som du tycker mycket om.

Total Commander på Windows är en trevlig filhanterare med klassisk tvåpanelsupplägg som gör det lätt att flytta saker från det ena stället till det andra. Inte minst har det ett massivt bra stöd för allehanda arkiverade filformat där det är möjlighet att exempelvis beskåda innehållet i en ISO-fil utan att behöva använda något externt verktyg, packa upp eller montera filen först.

Debian GNU/Linux är inte ett program utan en samling open source-mjukvara som går att använda som stabil grund för att bygga mer anpassade mjukvarusystem och tack vare det stabila sätt denna Linux-distribution byggs på avlastar den enormt kring arbetet att hålla en mjukvaru-plattform både säker, stabil & kapabel.

Apples Keynote är motsatsen: ett kommersiellt program till ett kommersiellt operativsystem gjort för att köras av en enskild användare på sin egen dator men som har blivit oumbärligt för mig i det nödvändiga arbetet att kommunicera allehanda saker på ett illustrativt sätt. Har börjat gilla det så mycket att jag även börjat skissa på spelprototyper i programmet.

Clear på iPhone är en trevlig minimalistiskt app för textlistor.

Audacity har jag fått användning av otaliga gånger när behovet av att redigera ljudfiler dykt upp. Vilket det gör om man håller på med en plattform som stödjer telefonsamtal, bygger hobbyspel som behöver ljudeffekter & musik eller har en podcast.

Vad ser du fram emot närmaste tiden här på 46elks?

När hösten blivit vår och Corona-greppet lossnat ser jag fram emot att få jobba IRL med er alla på kontoret i olika former inte minst parprogrammering. Och så ser jag fram emot att äntligen få gå på meetups igen.

För den som inte träffat dig ännu, vem är du?

Jag byggde en grej åt Blocket på mitt gamla jobb och tänkte: fler lär ha nytta av telefoni-funktioner om bara trösklarna var lägre. Ett HTTP-baserat gränssnitt kändes som rätt abstraktion då när det begav sig och det kändes som en alldeles för spännande sak för att inte prova bygga ett företag runt. Jag tog på mig att bygga själva plattformen vilket i sig är en utmaning och har sedan dess tydligt förstått att bygga företaget runt denna plattform är en helt annan typ av utmaning och något som jag fortfarande försöker lära mig att mäkta med.

Min arbetsbeskrivning idag är: att vara den som alltid har ett svar och en lösning på det som måste lösas. Formellt kallas det VD och jag är även direkt personalansvarig för idag fyra personer samt ansvarig för vårt plattformsteam där jag inte minst försöker säkerställa att vår tjänst håller sig konstant tillgänglig för våra kunder att använda.

Uppvuxen i Knivsta söder om Uppsala, mellanbarn med 2 småsyskon och 2 stora. Lärde mig tidigt datorer och programmering tack vare min 3 år äldre storebror samt min pappas journalistjobb vilket innebar att PC-datorer & modem tidigt fanns hemma.

Bor nuförtiden i Hudiksvall tillsammans med min fru Frida som är läkare och här hittade vi ett fint stadsnära hus att fylla med sång, musik och sociala middagar som ofta avslutas med brädspel.

Idag stolt tillika frustrerad småbarnsförälder vilket nog inte undgått någon och en person som får flera nya kreativa roliga tekniska idéer varje dag som jag får lägga åt sidan då livet också innebär ett stort mått av att välja därmed välja bort. Utöver ett stort intresse för datorteknik & datorspel så är utrikespolitik något jag följer aktivt och prenumererar därför på The Economist sedan länge. Uppväxt vegetarian som älskar potatisgratäng och tränar helst lagsport.

Har hunnit fylla 37 år och barnen är 3.5 respektive 2 år gamla.